TYÖHAASTATTELU EDESSÄ

Läpäisit ensimmäisen vaiheen ja työnantaja haluaa tavata sinut. Työhaastattelun tavoitteena on, että sinä pääset kertomaan enemmän itsestäsi ja osaamisestasi sekä tutustumaan tarkemmin haettavaan tehtävään ja yritykseen. Samalla työnantaja pääsee tutustumaan sinuun paremmin. Tärkeintä on, että olet oma itsesi.

Valmistautuminen

VALMISTAUDU HYVIN!

Varmista, että sinulla on hyvät tiedot työnantajasta ja toimialasta. Käy läpi ainakin yrityksen kotisivut ja LinkedIn-yrityssivun päivitykset. LinkedIn:istä näet, onko sinulla on tuttuja töissä kyseisessä yrityksestä. Voit kysellä heiltä tietoja ennen haastattelua.

Työantajan verkkosivuilla kohdassa ”Ajankohtaista” tai “Uutisia” on usein kiinnostavaa tietoa esim. yrityksen tulevaisuuden suunnitelmista tai kilpailijoista. Tutustumalla yritykseen huolellisesti, voit osoittaa motivaatiosi työhaastattelussa.

Googlaa työnantajan nimeä ja katso mitä löydät – asiakkaita, kilpailijoita, tuotteita tai palveluita? Tutki, ketkä ovat työnantajan avainhenkilöt, minkä kokoisesta yrityksestä on kyse ja missä työnantaja sijaitsee, (joskus sijainteja voi olla useampi kuin yksi). Kaikki tämä tieto voi olla tueksi haastattelun aikana.

MIETI, MITÄ SINULTA TULLAAN MAHDOLLISESTI KYSYMÄÄN

Pohdi napakat ja konkreettiset vastaukset jokaiseen kysymykseen.

Valmistele omat kysymyksesi haastattelijoille. Varminta on kirjoittaa ne muistiin, etteivät kysymykset unohdu jännittävässä tilanteessa.

Valmistaudu vastaamaan kysymyksiin myös niillä vierailla kielillä, joita olet kertonut osaavasi CV:ssäsi.

MITÄ MUKAAN HAASTATTELUUN?

• Kynä ja paperia muistiinpanoja varten.
• Opiskelu- ja työtodistuksesi ja CV – näitä ei aina kysytä, mutta ne on hyvä olla mukava kaiken varalta.
• Suosittelijoiden nimet ja yhteystiedot. Varmista, että sinulla on lupa suosittelijaltasi. Jos sinulle kerrotaan, että suosittelijalle soitetaan, voit laittaa hänelle sen tiedoksi.
• Ota mukaan mahdolliset oleelliset työnäytteet.

Vakuuta pukeutumisellasi

Ota selvää työpaikan pukeutumiskulttuurista ja huomioi se omassa pukeutumisessasi.
Esimerkiksi nettisivujen kuvamateriaalista voi saada vinkkiä työpaikan tyylistä.

VINKKI!

Älä pelkää jännittämistä! Se, että olet saanut kutsun haastatteluun, kertoo, että sinulle on yritystä kiinnostavaa osaamista.

Ole oma itsesi, usko kykyihisi ja mene haastattelutilanteeseen positiivisella asenteella.

Haastattelun aikana

ENSIVAKUTELMALLA ON VÄLIÄ!

Ole ajoissa, mieti positiivisia asioita ja hymyile, kun kohtaat haastattelijat.

Haastattelu on keskustelu, ei kuulustelu. Kyseessä on myös sinulle tilaisuus saada lisätietoja haettavana olevasta tehtävästä, tiimistä, työkulttuurista tai muusta sinua kiinnostavasta. Käytä mahdollisuus hyväksesi. Se, miten toimit työnhakijana, antaa työnantajalle kuvan sinusta myös työntekijänä.

Haastattelussa on tyypillisimmillään mukana joku tai jotkut näistä henkilöistä:

• tuleva esimiehesi
• yrityksen toimitusjohtaja
• henkilö, jolle haetaan seuraajaa / sijaista
• tuleva työparisi / tiimiläisesi / läheinen työtoverisi
• henkilöstöhallinnon edustaja
• rekrytoinnissa avustava konsultti
• kunnallisissa tehtävissä esim. valtuutettu tai lautakunnan edustajia

MITÄ SANOA?

Kuuntele kysymys ja tarvittaessa varmista, että olet ymmärtänyt oikein. Vastaa sitten omin sanoin enemmän kuin yhdellä sanalla. Vältä kuitenkin liian pitkiä vastauksia.

Kerro itsestäsi ja osaamisestasi esimerkkien kautta aina kun mahdollista. Pohdi konkreettisia, realistisia ja innostavia esimerkkejä, joiden avulla voit korostaa taitojasi. Missä olet oppinut vaikkapa järjestelmällisyyttä tai organisointitaitoja.

Osoita aidosti mielenkiintosi, älä leiki vaikeasti tavoiteltavaa. Jos sinulla on tehtävän kannalta olennaista osaamista, joka ei tule haastattelukysymysten kautta esiin, voit tuoda sen esiin itse.

Lopuksi

Kiitä haastattelusta ja kättele kaikki haastateltavat. Jos tässä vaiheessa ei ole vielä mainittu jatkosta, voit kysyä miten ja millä aikataululla prosessi etenee.

HAASTATTELUN JÄLKIHOITO

Haastattelu kannattaa mieltää oppimistilanteena. Pohdi kotimatkalla missä onnistuit ja missä sinun olisi hyvä vielä kehittyä. Kirjoita muistiinpanoja, mitä kysymyksiä esitettiin, mitä vastasit jne. Tämä voi toimia hyvänä tukena tulevia haastatteluita varten.

Jos et kuule haastattelijasta, voit parin viikon jälkeen olla kohteliaasti yhteydessä ja kysyä missä haussa mennään. Sähköpostilla on todennäköisesti parempi ottaa yhteyttä kuin puhelimella.

JOS SAAT TYÖTARJOUKSEN

Ota selvää alan palkkatasosta ja työehdoista – TEKin jäsenet voivat hyödyntää oman järjestönsä laki- ja palkkaneuvontaa.

Jos et tule valituksi

Ole ”hyvä häviäjä” ja suuntaa ajatuksesi seuraavaan hakuun. On joskus mahdollista, että haastattelussa kakkoseksi tai kolmoseksi jäänyt saankin työpaikan. Joskus voi tulla tarjous jostain toisesta tehtävästä, johon sinun koetaan sopivan paremmin.

Videohaastattelu

Videohaastattelulla tarkoitetaan ennakkoon nauhoitettuja videohaastattelukysymyksiä, joihin työnhakijoilta toivotaan vastauksia. Videohaastattelut ovat yleistyneet paljon viime aikoina. Työnantajat käyttävät videohaastattelua, koska sen avulla voi haastatella hakijoita ajasta ja paikasta riippumatta. Mahdollisuuden vastata haastattelukysymyksiin voi myös tarjota useammalle kuin kasvotusten haastattelussa. Videohaastattelun avulla voi saada käsityksen hakijan persoonasta.

TEKNIIKKA: mitä tarvitsen, kun vastaan videohaastatteluun?

Valaistus. Tarkista onhan valoa riittävästi ja ovathan kasvosi valaistut? Kirkas luonnon valo suoraan edestäpäin on suositeltavin.

Laitteet. Useammat videohaastattelutyökalut toimivat tietokoneella, tabletilla sekä puhelimella. Varmista kuitenkin, että sinulla on tasainen alusta, ettei kuva ole epävakaa. Äänitystä kannattaa testata muutamallakin laitteella: onko vaikkapa tabletin kamera paremman laatuinen kuin läppärin?

Kuvakulma. Sijoita kamera suunnilleen silmien tasalle käsivarrenmitan päähän, vaikka kirjapinon päälle. Älä kuvaa alaviistosta suoraan kohti sieraimia ja väkisin syntyvää kaksoisleukaa.

Rauhallinen ympäristö ja neutraali tausta. Varmista, että ympäristö on rauhallinen eikä meteliä ole liikaa. Varmista myös, ettei tausta ole liian sotkuinen.

VIESTIN SISÄLTÖ: miten vastaan?

Suunnittele vastaukset ennalta, mutta älä lue paperista.

Harjoittele vastauksia kysymyksiin muutaman kerran. Yleensä nauhoitetunkin vastauksen voi esikatsella, joten kuuntele omat vastauksesi ennen niiden lähetystä.
Varaa tarpeeksi aikaa kysymysten vastaamiseen (RecRightin mukaan vastausten nauhoittamiseen käytetään 20-60 minuuttia).

Ole ytimekäs ja anna täsmävastaus. Vastausaika on useimmiten noin minuutti. Vaikka vastausaika on lyhyt, muista kuitenkin puhua rauhallisesti. Vastaa kysyttävään kysymykseen.

Videon etu on, että voit valmistautua rauhassa kiperiinkin kysymyksiin. Kirjaa paperille, mitä vastata, ja tiivistä sanottavasti todella lyhyeen muotoon.

ESIINTYMINEN: mitä minun tulee ottaa huomioon?

Ole luonnollinen ja oma itsesi.

Vaikkei videohaastattelua tekemään tarvitse poistua oman kodin seinien sisältä, pukeudu silti samoin kuin pukeutuisit työhaastatteluun.

Viimeisen vastauksesi lopuksi kiitä saamastasi tilaisuudesta esittäytyä.

Vinkki!

Laita Post-it lappu -kameran linssin viereen, missä ranskalaisin viivoin näppärästi kirjoitat itselläsi muutamat vinkit vastauksiin.

Kerro ensin vastauksesi kysymykseen monipuolisemmin ja lopuksi, viimeisessä lauseessa, summaa yhteen tärkeämmät asiat. Näin rekrytoija pystyy helposti hahmottamaan tärkeimmät asiat vastauksestasi

Puhelin- ja Skype-haastattelu

MIKSI PUHELIN- JA SKYPE-HAASTATTELUJA TEHDÄÄN?

Skype-/puhelinhaastattelussa on sama tarkoitus kuin tavallisessakin haastattelussa. Aikataulujen tai etäisyyden takia voi kuitenkin olla joskus helpompi järjestää aika puhelinhaastattelulle. Eroavaisuutena on oikeastaan vain väline. Puhelimen välityksellä kuva jää pois. Skypessä on mahdollista käyttää myös kuvaa.

KEHONKIELEN TÄRKEYS

Kuvan näkyessä varmista, että istut selkä suorassa ja käyttäydyt kuin normaalissakin haastattelussa. Puhelimitse kannattaa etukäteen hymyillä ja varmistaa hyväntuulisuus, se kuuluu läpi äänestä. Muista myös pukeutua, kuten normaalistikin työhaastatteluun, vaatteet näkyvät videollakin.

KUVA, ÄÄNI, VALOT JA TEKNIIKKA

Katso etukäteen tietokoneen kameralta miltä kuva näyttää, onko tausta selkeä ja millaiset valot sinuun osuu. Varmista, ettei kasvoihisi osu varjoja tai häikäiseviä valoja ja tausta olisi tarpeeksi selkeä. Varmista, että puhut tarpeeksi kovaa ja selkeästi, jotta haastattelija ei joudu pinnistelemään kuullakseen vastauksesi.

Haastis-sovellus

TYÖHAASTATTELUA VARTEN VOI JA KANNATTAA HARJOITELLA

Haastis – mobiilisovelluksen avulla voit harjoitella hyviä työhaastatteluvastauksia joustavasti ajasta ja paikasta riippumatta.
Harjoittele kiteyttämään hyviä vastauksia oikeaa työhaastattelutilannetta varten.

Haastis-sovelluksen avulla voit

• Katsoa ja kuunnella työhaastattelukysymyksiä aihealueittain
• Harjoitella omia vastauksia ja tallentaa ne
• Katsoa omia vastauksia ja pohtia mikä meni hyvin ja miten vastausta voisi vielä parantaa
• Lukea vinkkejä työhaastatteluun liittyvistä aiheista
• Siirtyä lukemaan muualla verkossa olevia TEKin sisältöjä

Haastis on ladattavissa Google Play ja App Store -sovelluskaupasta: etsi nimellä ”Haastis”.

Haastis-mobiilisovellus

SUOSITUIMMAT VIDEOMME

VIIMEISIMMÄT BLOGIPOSTAUKSET

Ditt CV är ett av dina viktigaste redskap när du söker jobb. Ett bra CV är ett dokument
En karriär är en kedja av olika arbetsuppgifter och erfarenheter av arbetslivet. Var och en av oss har
Kesällä tehty työ on hyödyllistä uratavoitteiden toteutumisen kannalta. Silloinkin kun työ ei ole opintoja vastaavaa. Jokaiselta työpaikalta saat
Työhakemuksessa omasta työotteesta ja persoonasta kannattaa kertoa konkreettisesti. Esimerkkien avulla autat työnantajaa hahmottamaan, minkälainen työntekijä olet. Ne tuovat